SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Färjestad BK
Konståkning
Inför tävling
Tävlingstrappan 2024-2025
Tävlingssystem – kategorier och klasser
  • Tävlingskategorierna stjärntävlingar och klubbtävlingar byter namn till system 1 respektive system 2.

  • I system 1 och 2 väljer åkaren i första hand svårighetsnivå. Åldersindelning görs efter anmälningstidens utgång.

  • Övriga tävlingskategorier såsom t.ex. A-tävlingar och nationella serien behåller sina benämningar.

  • Kvalificering till SM/JSM/USM i singel sker endast genom nationella serier.

 

System 1:

Här lär sig åkaren konståkning och bekantar sig med tävlingar på ett lättsamt sätt. Rangordning är helt underordnad den individuella utvecklingen och utvärderingen. I system 1 bedöms åkaren med StarFS inom ramen för stjärntävlingar. Det finns tre olika svårighetsgrader för den nya konståkaren i system 1: Vit, gul och grön. På grön nivå förbereds åkaren i högre grad för nästa steg, dvs system 2. Åkaren väljer tillsammans med sin tränare svårighetsnivå med Guiden för val av tävlingsklass som stöd. System 1-tävlingar sanktioneras av distriktet. Arrangören ansvarar för att tillsätta bedömare och för den enkla teknik som behövs.  

System 1 finns för alla åkare. Här är kraven på tekniskt innehåll lägre, och här används ett enklare bedömningssystem än i tävlingarna på de svårare nivåerna. De som tävlar får ett Stjärnprotokoll där olika bedömningspunkter belönas med stjärnor samt utvecklande kommentarer. Stjärntävlingar finns liksom System 2 för alla discipliner, alltså synkro, singel, par, och isdans. 

Showtävling är en mer lekbetonad tävlingsform för samtliga discipliner och tävlingsklasser. Här är fokus på underhållningsvärdet av programmet. Bedömningen sker slutet av lekmän under ledning av en huvudbedömare. 

System 2: 

Här tar åkaren ett steg mot mer detaljerad bedömningen som sker med det internationella bedömningssystemet ISU Judging System. Åkaren får detaljrik bedömning och feedback på såväl teknik som presentation genom så kallade judges scores. Här blir också åkaren rangordnad i högre grad, men det är viktigt att i alla sammanhang belysa att rangordningen fortfarande saknar betydelse och att det är den individuella utvecklingen som är central, Arrangören eller distriktet ansvarar för teknisk utrustning. resultatframställning och rekrytering av tekniska funktionärer 

I system 2 finns svårighetsnivåerna blå, röd, grå och svart. Åkaren väljer nivå tillsammans med sin tränare med stöd av Guide för val av tävlingsklass. Arrangören gör vid behov åldersindelningar enligt arrangörsanvisningar i klasserna så det blir relevanta åldersskillnader. System 2 tävlingar är avsedda för Singelåkning, Paråkning, Isdans och Synkro för alla kategorier och alla åldrar, men utvecklingsarbetet är än så länge endast genomarbetat för singel.

Nästa steg i systemen benämns A-tävlingar: A-tävling finns endast för singel och ska fungera som ett förberedelsesteg mellan system 2 och de högsta nationella serierna. I A-tävlingar introduceras kortprogram och åkarna delas in i såväl ålders- som kunskapsklasser. Åldersklasserna följer i stort de internationella indelningarna: 

  • Ungdom 13

  • Ungdom 15

  • Junior

  • Senior nationell (ålder för senior ska vara uppnådd, men svårighetsnivån ligger på junior)

  • Senior

I A-tävlingar görs även en övergång från Guiden för val av tävlingsklass till testkriterierna. För klassen Ungdom 13 är det Guiden för val av tävlingsklass som ligger till grund för val om åkaren är redo för A-tävlingar.

A-tävlingar är fristående och sitter inte ihop i en serie. Åkare anmäler sig att vara med i tävlingsfördelningen av tillgängliga tävlingar. Fördelningen görs av Svenska Konståkningsförbundet två gånger om året: En för hösten och en för våren. Åkare som deltar i A-tävlingar behöver vara beredda på längre resor till sina tävlingstillfällen. För åkare under 13 år är strävan att hålla resorna nere så långt som möjligt.

Nationella tävlingar går även under benämningen förbundstävlingar. Dessa tävlingar genomförs med förbundets tävlingsutrustning och bedömningen sker av teknisk panel och domarpanel. Tävlingar som faller inom begreppet förbundstävlingar är SM/JSM/USM, SKF-trofén, Nationella serietävlingar och Nationella tävlingar i Synkro. 

Nationella serien består av flera tävlingar som avgörs fördelade på olika orter under en säsong. Tävlingarna fungerar som kvalverktyg till SM. 

Lägsta ålder för att delta i nationella tävlingar/förbundstävlingar är 13 år med utgångspunkt 1 juli.

På nationella tävlingar går bedömningen och resultatframställningen till på samma sätt som på A-tävlingar, fast med fler poängdomare för ”trimmed mean”. Trimmed mean innebär att högsta och lägsta bedömningen tas bort. Minst 5 poängdomare behövs för trimmed mean.

Tävlingsresultaten i nationella serien landar i en nationell ranking. 

 
Tävlingsarrangemang

Arrangör av tävling är föreningarna, som kan arrangera tillsammans med annan förening eller med distriktsförbund eller Svenska Konståkningsförbundet (förbundstävlingar).

Arrangören eller distriktet ansvarar för teknisk utrustning. resultatframställning och rekrytering av tekniska funktionärer utom vid förbundstävlingar. På förbundstävlingar har Svenska Konståkningsförbundet ansvar för dessa delar.

 

Åkarlicens

Samtliga åkare ska registreras för åkarlicens om de avser att genomföra test eller delta i tävling eller tävlingsliknande aktivitet.

För samtliga grenar gäller att registrering sker individuellt för varje enskild åkare. Medlemsförening ansvarar för att beställa licenser för sina åkare. Genom licensen är åkaren försäkrad mot olycksfall under träning, test och tävling samt resor i samband med dessa. Ytterligare information finns på www.skatesweden.se.

Licensen gäller fr.o.m. den 1 september t.o.m. den 31 augusti följande år och ska alltid vara betald för innevarande tävlingssäsong innan anmälan till tävling görs.

Licensavgiften beslutas av förbundsstyrelsen och är 350 kr/åkare för samtliga grenar (Singel, Par, Isdans, Solodans och Synkro). Bevis på erlagd licensavgift för aktuell licensperiod ska vid tävling vara arrangören tillhanda via IndTA senast vid sista anmälningsdagen för tävlingen och vid test kunna visas upp för skiljedomaren under testdagen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Information säsongen 2023-2024

 

Tävlingarna är i huvudsak av två typer:

 

Stjärntävling
En stjärntävling är den typ av tävling som de allra flesta åkare börjar med. Den vänder sig till Stjärnklasser och B-åkare. Resultatet redovisas i forma av stjärnprotokoll och kommentarer som sammanställs i ett utvärderingsprotokoll. För åkare i Stjärnklass_1 rangordnas halva startfältet, utan prisutdelning. 

Tävlingsregler SKF

 

Klubbtävling eller A-tävling

Klubbtävlingen är en tävlingsform för de lite mer erfarna åkarna och vänder sig till A- och B-åkare. Åkaren får poäng på alla delar i sitt framförande. Alla åkare rangordnas.

 

Åldersindelning

Miniorer Alla födda senare än 2007-07-01 (ej fyllt 11 år 1 juli)

Ungdom 13 Född senare än 2005-07-01 (ej fyllt 13 år 1 juli)

Ungdom 15 Född senare än 2003-07-01 (ej fyllt 15 år 1 juli)

Junior Född senare än 1999-07-01 (ej fyllt 19 år 1 juli)

Senior 19 år och uppåt

 

Varje deltagare får betala anmälningsavgift; 410 kr för åkare i Stjärntävling, 515 kr för åkare i klubbtävling med ett program. Avgiften faktureras i efterhand. Föreningen gör anmälan och betalar in för alla åkare från klubben som ska vara med på tävlingen.

Avanmälan är möjlig fram till dess anmälningstiden går ut (19 dagar innan tävlingen). Därefter gäller: vid avanmälan innan lottning får man tillbaka halva anmälningsavgiften och efter lottning sker ingen återbetalning.

Anmälan till tävlingar görs till info@fbkkonst.se samt att du meddelar din tränare.

Åtta dagar före tävlingsstart ska deltagarförteckning och preliminärt tidschema finnas hemsidan (hos arrangerande klubb). Det är viktigt att varje åkare (eller förälder) stämmer av så att åkaren finns med i deltagarlistan.

Det går inte att stoppa in eventuellt missad åkare när lottningen är gjord!

Lottning av deltagare sker tidigast kl. 17.00 två dagar innan tävling, och ska senat publiceras kl.10.00 dagen före tävling. Därför vet man inte riktigt vilken tid man ska tävla förrän då.

 

Tävlingsdagen

Det är viktigt att vara på plats 1,5 h före starttid, undantag är första starttiden på morgonen då det räcker med 1h före starttid. Frisyr och ev. smink ska vara färdigfixat vid ankomst! På de tävlingar vi erbjuder har vi alltid tränare med som hjälper åkarna med uppladdning, uppvärmning och stöttning. Vi ber föräldrar, kompisar och syskon ta ett steg bak, sätta sig på läktaren med en go fika och låta tränaren ta över ansvaret. Vi har koll på det mesta den dagen :) För att minimera spring och stök som stör klubbens egna och andra tävlingsåkare ber vi att det endast är aktiva och tränare som är i omklädningsrummen, gäller även åkare som tävlat klart för dagen. 

 

Att ta med till en tävling

  • Skridskor + skydd
  • Tävlingsdräkt och strumpbyxor
  • Gympaskor och hopprep
  • Vantar
  • Överdragsjacka (Helst utan huva)
  • Ta med något näringsrikt att äta, så att du orkar åka ditt bästa, + att det kan bli en lång dag!

 

Naturligtvis kan man ha många frågor och funderingar, inte minst inför den första tävlingen. Tveka inte att fråga tränare och/eller mer erfarna åkare och föräldrar.